Arduino 5v Röle Nasıl Kullanılır?
Arduino ile yapabileceğiniz en faydalı şeylerden biri fanlar, ışıklar, ısıtıcılar ve diğer ev aletleri gibi yüksek voltajlı (120-240V) cihazları kontrol etmektir. Arduino 5V’da çalıştığı için bu yüksek voltajlı cihazları doğrudan kontrol edemez, ancak 120-240V akımını değiştirmek için 5V röle kullanabilir ve röleyi kontrol etmek için Arduino’yu kullanabilirsiniz.
Arduino, belirli bir olay meydana geldiğinde, örneğin bir termistörün sıcaklığı 30°C’nin üzerine çıktığında röleyi açacak şekilde programlanabilir. Veya bir fotorezistörün direnci 400 Ohm’un altına düştüğünde. Röleyi açmak veya kapatmak için hemen hemen her sensör kullanılabilir. Tetikleyicinin bir sensörden olması bile gerekmez. Belirli zaman aralıklarında meydana gelebilir, bir düğmeye basılarak veya bir e-posta aldığınızda bile tetiklenebilir.
5v Röle Nasıl Çalışıyor
5V rölede, kontrol etmek istediğiniz cihaza bağlanan üç yüksek gerilim terminali (NC, C ve NO) bulunur. Diğer tarafta Arduino’ya bağlanan üç adet alçak gerilim pini (Ground, Vcc ve Signal) bulunur.
- NC: Normalde kapalı 120-240V terminal.
- NO: Normalde 120-240V terminali açar.
- C: Ortak terminal
- GND: Arduino üzerindeki topraklama pimine bağlanır.
- Vcc: Arduino’nun 5V pinini bağlar.
- IN(Signal): Röleyi etkinleştiren Arduino’dan gelen tetik sinyalini taşır.
Rölenin içinde bir elektromıknatısa bağlı 120-240V’luk bir anahtar bulunur. Röle, sinyal pininde YÜKSEK bir sinyal aldığında, elektromıknatıs şarj olur ve anahtarın kontaklarını açar veya kapatır.
NORMALDE AÇIK(NO) VS. NORMALDE KAPALI(NC)
Rölenin içinde normalde açık (NO) ve normalde kapalı (NC) olmak üzere iki farklı tipte elektrik kontağı bulunur. Kullanacağınız, 5V sinyalinin anahtarı açmasını veya kapatmasını isteyip istemediğinize bağlı olacaktır. 120-240V besleme akımı, her iki konfigürasyonda da ortak (C) terminalden röleye girer. Normalde açık kontakları kullanmak için NO terminalini kullanın. Normalde kapalı kontakları kullanmak için NC terminalini kullanın.
Normalde Açık
Normalde açık konfigürasyonda, röle bir YÜKSEK sinyali aldığında 120-240V anahtarı kapanır ve akımın C terminalinden NO terminaline akmasına izin verir. DÜŞÜK sinyali röleyi devre dışı bırakır ve akımı durdurur. Dolayısıyla, YÜKSEK sinyalinin röleyi AÇIK konuma getirmesini istiyorsanız, normalde açık olan terminali kullanın.
Normalde Kapalı
Normalde kapalı konfigürasyonda, bir YÜKSEK sinyal anahtarı açar ve 120-240V akımı keser. DÜŞÜK sinyali anahtarı kapatır ve akımın C terminalinden NC terminaline akmasına izin verir. Bu nedenle, YÜKSEK sinyalinin 120-240V akımı KAPALI konuma getirmesini istiyorsanız, normalde kapalı terminali kullanın.
Sıcaklık Kontrollü Röle Kullanımı
Termistörün sıcaklığı 150°F’ye ulaştığında ampulü söndürecek olan bir sıcaklık kontrollü bir röle devresi yapalım. Termistörler, 5V rölelerle gerçekten kullanışlıdır. Termistör çok ısınırsa büyük bir motoru kapatmak veya sıcaklık çok düşerse bir ısıtıcıyı açmak için bunları kullanabilirsiniz.
UYARI – BU PROJE CİDDİ YARALANMALARA VEYA ÖLÜME NEDEN OLABİLECEK YÜKSEK GERİLİMLER İÇERMEKTEDİR. LÜTFEN GEREKLİ TÜM ÖNLEMLERİ ALIN VE ÜZERİNDE ÇALIŞMADAN ÖNCE BİR DEVREYE GİREN TÜM GÜCÜ KAPATIN.
Gerekli Malzemeler:
- Arduino Uno
- 5v Röle
- 1 adet ampül
- 1 adet ampül duyu
- 10k direnç
- 10k termistör
- Ampül için gerekli kablolar
Kurulum oldukça basittir, sadece röleye giden yüksek voltaj bağlantılarının sağlam olduğundan emin olun:
Ampule giden kablodaki sıcak güç kablosunu (yukarıdaki şemada kırmızı kablo) belirleyin ve bir kesim yapın. Ampule giden tarafı rölenin NO terminaline ve fişe giden tarafı C terminaline bağlayın. Bu şekilde röle sıcak tarafta olur ve akım ampule ulaşmadan değiştirilir. Röleyi nötr kabloya takmak tehlikelidir, çünkü cihaz arızalanırsa, röle kapalıyken hala toprak arızası olabilir.
Devrenin termistör kısmı gerilim bölücü olarak ayarlanmıştır. Direncin değeri, termistör ile aynı büyüklükte olmalıdır. Örneğin, 10K Ω termistör kullanıyorum, bu nedenle direnç de 10K Ω olmalıdır. 100K Ω termistör kullanıyorsanız 100K Ω direnç kullanın.
100K Ω termistör kullanıyorsanız, aşağıdaki koddaki 7. satırı Temp = log(100000.0*((1024.0/RawADC-1)));
Arduino Kodu
#include <math.h>
int pinOut = 10;
double Thermistor(int RawADC) {
double Temp;
Temp = log(10000.0*((1024.0/RawADC-1)));
Temp = 1 / (0.001129148 + (0.000234125 + (0.0000000876741 * Temp * Temp ))* Temp );
Temp = Temp - 273.15;
Temp = (Temp * 9.0)/ 5.0 + 32.0;
return Temp;
}
void setup() {
Serial.begin(9600);
pinMode(10, OUTPUT);
}
void loop() {
int val;
double temp;
val=analogRead(0);
temp=Thermistor(val);
Serial.print("Temperature = ");
Serial.print(temp);
Serial.println(" F");
if (temp >= 150){
digitalWrite(pinOut, LOW);
}
else {
digitalWrite(pinOut, HIGH);
}
delay(500);
}
Bu örnekte, röle etkin kalacak ve termistörün sıcaklığı 150°F’ye ulaşana kadar ampulden akımın akmasına izin verecektir. 150°F’de röle kapanır ve akım durur. 27. satırda if (temp >= 150){ yazan yerde sıcaklığı değiştirebilirsiniz.
Projenin Videosu